När själen kommit ikapp..

..och känslan av att hitta på något uppstår, kommer du inse att du befinner dig på rätt ställe. Med den rika kulturhistorian här finns mycket intressant och sevärt att uppleva. Sysslar du med geocaching kan vi lova att det finns många spännande koordinater här i nejderna, som bara väntar på att bli upptäckta! Läs mer om vilka aktiviteter som erbjud här nedan.

Skjutbiograf

Vår största nyhet är skjutbiografen! Här kan du som har jägarlicens träna med ditt egna skarpladdade vapen och njuta av nya äventyr i riktiga jaktmiljöer från världens alla hörn – mitt i Skaraborg. 100% myggfritt!

Gå till skjutbio-fliken för att boka tid och läsa mer.

Vandring

I trakten finns gott om uppmärkta vandringsleder. Utmed lederna finner du: Utsiktsplatser, fågeltorn, grillstäder och intressanta fornlämningar. Hornborgasjöns naturreservat bjuder på en uppsjö av spännande fakta och naturnära upplevelser. Vid sjökanten finns ett upplevelsecenter, förvaltat av Länsstyrelsen, kallat Naturum Hornborgasjön. Här kan man fågelskåda och titta på en utställning som behandlar sjöns historia eller komma fågellivet nära från den breda spången ute i vattnet. Guidade turer, varvas med föreläsningar och filmvisningar. Här finns café och barn har möjlighet att skapa i pysselverkstaden. Glöm heller inte besöka de vackra Vässtorpsåsarna, öster om sjön, där marken färgas blå av backsippor på försommaren!

Nu har vi guidade turer från Bankastugan Hornborga. Läs mer här.

Fågelskådning

Bli inte förvånad om ett tranpar råkar gå över din gräsmatta! Det som man närmast tänker på är kanske ändå platsen där de stora massorna av tranor samlas, Trandansen, vid Hornborgasjön, utmed väg 184. Avståndet dit från våra stugor är åtta kilometer.

Här i trakten finner du femtio typiska våtmarksarter, varav några i dagsläget är hotade, såsom den svarthalsade doppingen. Vi kan även stoltsera med att ha Sveriges största bestånd av skrattmås.

Kulturhistoria

Inlandsisen har format det mjuka och vänliga landskapet vid Hornborgasjön. Arkeologiska utgrävningar har visat att redan för tiotusen år sedan bodde det människor här.

Bara hundra meter från våra stugor, faktiskt på vår egen tomt, finns Hornborga kyrkoruin. I början av artonhundratalet blåste kyrkspiran ner och skadade denna medeltida kyrka. År 1821 rev man kyrkan i samband med att en ny uppfördes i Broddetorp. Sommartid händer det att man håller dop eller bröllop i den meterhöga ruinen som finns kvar och har du tur så sker det just när du vistas här.

Två kilometer från våra stugor ligger Ekornavallen som ett av Sveriges mest anmärkningsvärda fornminnesområden. Här finns gott om lämningar, såsom gånggrifter och hällkistor från stenåldern, gravrösen och skålgropar från bronsåldern samt gravfält och domarringar från järnåldern.

Ytterberg finner du endast en kilometer från våra stugor. Där har man hittat boplatser från äldre stenåldern, så om du vill lära dig mer om hur våra förfäder levde så rekommenderas en utflykt dit. Där finns också ett fågeltorn.

Fiske

Vi lånar gärna ut fiskespön om du vill prova lyckan i ån som ringlar förbi stugorna. Här kryllar verkligen av fisk och de arter som du kan räkna med att få på kroken är: Gädda, abborre, id, färna och mört. Du behöver inget fiskekort, utan det är bara att meta på eller kasta loss!

Grill

Stugorna är utrustade med kolgrill. Vänd biffarna medan du blickar ut över ån eller krydda steken med kossor som publik. Vi står för sjyst utsikt och totalt lugn om du tar med dig kol och tändvätska.

Gym

I en av våra nyrenoverade och ombyggda ladugårdar finner du ett gym! Här kan du träna hela kroppen med fria vikter, bänkpress, spinningcykel eller i en maskin.

Vi kan också erbjuda en stor gruppträningssal för er med större sällskap, vi löser även instruktör till er om ni behöver det. Gruppträningssalen finns i anslutning till gymmet och kan också användas för de mindre om man t ex vill spela innebandy.

Lekplats

Alldeles vid stugorna finns en enklare lekplats för de allra minsta med: Klätterställning, rutschkana, sandlåda och sittbänk.

Cykling

Vi kan låna ut några cyklar för kortare cykelutflykter. Bara säg till om du blir sugen på att upptäcka omgivningarna på ett av de mest rofyllda sätten!

Skara Sommarland

Bara 17 km från vår gård har du Skandinaviens kaxigaste vattenpark med fyra miljoner liter vattenäventyr. Parken inrymmer också ett tivoli. Där finns roliga aktiviteter för barn och vuxna i alla åldrar. Totalt 45 attraktioner – allt från karuseller och lekplatser till gocartbanor och vattenrutschkanor. Du når nöjeslandet på bara 20 minuter i bil härifrån.

Utflykter

Naturligtvis finns det långt fler saker att göra och upptäcka här i trakten än det som redan nämnts. För att du ska kunna läsa på om just det du önskar har vi nedan samlat länkar till ett antal höjdare, i vårt eget tycke:

Skara Sommarland
Hornborgasjön / Trandansen
Arena Skövde
Falköping Alpin
Axevalla travbana
Falköping GK
Löfwings